Obwarzanek krakowski jest znanym wypiekiem, a także częścią tradycji miasta. Teraz też jest oficjalnie uznawany jako pamiątka z Krakowa, którą turyści mogą nabyć.
Uwielbiany przez wielu symbol Krakowa w 2006 roku wpisany został na listę produktów tradycyjnych, a w 2010 roku, decyzją Komisji Europejskiej, umieszczono go w Rejestrze Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).
Tradycyjny obwarzanek krakowski ma dokładnie określony kształt i wagę. Średnica powinna mieć od 12 do 17 cm, natomiast grubość splotu od 2 do 4 centymetrów. Obwarzanek ma być nie lżejszy niż 80 i nie cięższy niż 120 gramów. Do jego produkcji potrzebne są mąka, tłuszcz, cukier, drożdże, sól i woda.
Obwarzanek krakowski laureatem konkursu
W promowanie obwarzanka aktywnie angażuje się Żywe Muzeum Obwarzanka, które od 2017 roku działa przy Starym Kleparzu. Teraz symbol Krakowa został laureatem konkursu „Pamiątka z Polski” w kategorii Grand Prix – „Pamiątka z regionu”. Tym samym można powiedzieć, że złocisty wypiek stał się pamiątką z Krakowa.
“Czy obwarzanek to pamiątka z Krakowa? Tak! I mamy to na papierze” – pisze na Facebooku Żywe Muzeum Obwarzanka.
“Czy będąc w Krakowie kupujecie obwarzanki dla bliskich i znajomych? Jeśli tak, pamiętajcie żeby pochodziły z certyfikowanej piekarni i, że najlepiej smakują w dniu wypieku!” – dodaje muzeum.
Jednak zdobycie takiego certyfikatu nie jest takie proste. Dodatkowo mogą uzyskać go piekarze wyłącznie z miasta Kraków oraz powiatów krakowskiego i wielickiego. W Krakowie wypiekiem certyfikowanego obwarzanka krakowskiego zajmuje się tylko osiem piekarni.