----- Reklama -----

Małopolskie kebaby pod lupą sanepidu. Wiemy, jak wypadła kontrola

KS
KS

Kebab jest bardzo lubianym fast foodem w Polsce. Lokale gastronomiczne oferujące to danie muszą przestrzegać pewnych zasad. Tym samym ponad 300 lokali sprzedających kebab trafiło pod lupę sanepidu. 

----- Reklama -----

W ostatnim czasie zrobiło się głośniej na temat kebabów. Wszystko przez podejrzane mięso, które trafiało do lokali w Krakowie i Zakopanem. 

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej między 14 a 28 marca odwiedzili ponad 300 małopolskich lokali, w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Sprawdzano między innymi mięso, a także dokumentację. 

Wyniki kontroli sanepidu

Wyniki mogą zdziwić, ponieważ kontrole nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Oznacza to, że mieszkańcy Małopolski mogą spokojnie zajadać się kebabami.

----- Reklama -----

Wiadome jest, że sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów. 

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie podaje, że w roku 2024 w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów. W ubiegłym roku skontrolowano 18 391 obiektów, czyli blisko 40%. 

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie

Quick Link

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *