Małopolskie kebaby pod lupą sanepidu. Wiemy, jak wypadła kontrola

KS
KS

Kebab jest bardzo lubianym fast foodem w Polsce. Lokale gastronomiczne oferujące to danie muszą przestrzegać pewnych zasad. Tym samym ponad 300 lokali sprzedających kebab trafiło pod lupę sanepidu. 

W ostatnim czasie zrobiło się głośniej na temat kebabów. Wszystko przez podejrzane mięso, które trafiało do lokali w Krakowie i Zakopanem. 

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej między 14 a 28 marca odwiedzili ponad 300 małopolskich lokali, w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Sprawdzano między innymi mięso, a także dokumentację. 

Wyniki kontroli sanepidu

Wyniki mogą zdziwić, ponieważ kontrole nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Oznacza to, że mieszkańcy Małopolski mogą spokojnie zajadać się kebabami.

Wiadome jest, że sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów. 

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie podaje, że w roku 2024 w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów. W ubiegłym roku skontrolowano 18 391 obiektów, czyli blisko 40%. 

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *