Kebab jest bardzo lubianym fast foodem w Polsce. Lokale gastronomiczne oferujące to danie muszą przestrzegać pewnych zasad. Tym samym ponad 300 lokali sprzedających kebab trafiło pod lupę sanepidu.
----- Reklama -----
W ostatnim czasie zrobiło się głośniej na temat kebabów. Wszystko przez podejrzane mięso, które trafiało do lokali w Krakowie i Zakopanem.
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej między 14 a 28 marca odwiedzili ponad 300 małopolskich lokali, w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Sprawdzano między innymi mięso, a także dokumentację.
Wyniki kontroli sanepidu
Zobacz
Wyniki mogą zdziwić, ponieważ kontrole nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Oznacza to, że mieszkańcy Małopolski mogą spokojnie zajadać się kebabami.
----- Reklama -----
Wiadome jest, że sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie podaje, że w roku 2024 w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów. W ubiegłym roku skontrolowano 18 391 obiektów, czyli blisko 40%.
Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie



