Tysiące porcji smażonego karpia i kapusty z grochem trafi do mieszkańców Krakowa w grudniu. Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie, właściciele gospodarstwa rybackiego, organizują już szóstą edycję akcji „Przedświąteczny karp dla Krakowa”.
Poczęstunki odbędą się w sześciu lokalizacjach. Każdego dnia organizatorzy przygotują około półtora tysiąca porcji. Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. Przyjadą do Krakowa już usmażone i gotowe do zjedzenia.
Kto skorzysta z darmowego posiłku
Akcja kierowana jest przede wszystkim do osób starszych i rodzin w trudnej sytuacji. W poprzednich latach przed punktami wydawania posiłków ustawiały się długie kolejki. Niektórzy przychodzili na miejsce jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem.
Fundatorzy przez pięć lat rozdali ponad 50 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku. W tym roku postawili na wegetariańską kapustę z grochem jako dodatek do karpia.
----- Reklama -----
Gdzie i kiedy po darmowego karpia
Wszystkie spotkania rozpoczną się o godzinie 16. Oto harmonogram:
- 1 grudnia (poniedziałek) – Nowohuckie Centrum Kultury
- 3 grudnia (środa) – plac Inwalidów
- 5 grudnia (piątek) – rondo Mogilskie
- 8 grudnia (poniedziałek) – Rynek Podgórski
- 10 grudnia (środa) – plac Wolnica
- 12 grudnia (piątek) – Rynek Główny
Organizatorzy wybrali różne dzielnice miasta, żeby jak najwięcej osób mogło skorzystać z poczęstunku. Nie trzeba się wcześniej rejestrować. Wystarczy przyjść w wybranym terminie.




