Ks. Natanek sprzedaje „cudowną wodę”. Sanepid reaguje 

KS
KS

Ks. Piotr Natanek, znany z kontrowersyjnych wypowiedzi i działań, znów wzbudza emocje. Teraz promuje „cudowną wodę” ze swojej pustelni w Grzechyni. Duchowny zapewnia o jej wyjątkowych właściwościach, a sanepid przypomina, że sprzedaż takiego produktu podlega przepisom prawa. 

Kontrowersyjny duchowny

Ks. Piotr Natanek jest kontrowersyjną postacią. Od 2011 roku nie ma on prawa wykonywać żadnych czynności kapłańskich. Nie podlega on prawu kanonicznemu. Co ciekawe, Ks. Natanek nadal jednak gromadzi grupę zwolenników w pustelni w Grzechyni. 

Czytaj także: Ksiądz Natanek znowu przed sądem. O co poszło?

Ks. Natanek promuje własną wodę

Jak podaje “Gazeta Krakowska”, duchowny promuje butelkowaną wodę pochodzącą z jego pustelni w Grzechyni. Produkt, który sam nazywa „sakramentalium”, pojawił się w ofercie jego środowiska jako „Cudowna Woda Królowej Polski Wniebowziętej”. 

Woda została zaprezentowana publicznie podczas jednego z nabożeństw.  

Dzieci, oto powstaje nasze sakramentalium, cudowna woda Królowej Polski – mówił ks. Natanek, zachwalając płyn jako bezpieczny, zdrowy i mający korzystne właściwości dla organizmu. 

Czytaj także: Tajemnice cmentarza Rakowickiego. IPN odkrywa kolejne szczątki zamordowanych

Idealna woda dla każdego

Jak zapewnia, woda zawiera idealne proporcje magnezu i sodu, nie wywołuje skutków ubocznych i jest odpowiednia nawet dla dzieci. Produkt dostępny jest w butelkach o pojemności 0,9 litra. Jednak cena nie jest znana. 

Czytaj także: Bohaterska postawa żużlowców Speedway Kraków. Szybka reakcja była bezcenna

Do gry wkroczył sanepid

Woda przeznaczona do sprzedaży – zwłaszcza butelkowana – musi spełniać surowe normy jakości i higieny. Nawet jeśli produkt trafia do wiernych w ramach tzw. sprzedaży okazjonalnej, obowiązują określone zasady bezpieczeństwa żywności. 

Cytowana przez „Gazetę Krakowską” Dominika Łatak-Glonek, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) w Krakowie, podkreśliła, że każdy zakład produkcji żywności lub obrotu żywnością musi być zarejestrowany.  

Jak dodano na stronie Sanepidu, podlega on obowiązkowi zatwierdzenia i rejestracji bądź rejestracji w rejestrze prowadzonym przez właściwego terenowo, ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności przez zakład, Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 

Czytaj także: Brutalne pobicie w Krakowie, 34-latek miał zostać ojcem. Partnerka apeluje o pomoc

„Furtka” dla duchownego

W komunikacie cytowanym przez „Gazetę Krakowską” podkreślono, że opisane wymagania „mają zastosowanie do przedsiębiorstw, których specyfika działania zakłada pewną ciągłość działań i pewien stopień organizacji”. „Jest jednak 'furtka’, z której może korzystać ks. Piotr Natanek. Chodzi o produkcję i sprzedaż okazjonalną żywności. Tu przepisy nie są tak ostre jak dla przedsiębiorstw”.

Jednakże wszystkie podmioty zajmujące się tego rodzaju działalnością, muszą pamiętać o przestrzeganiu wymogów bezpieczeństwa żywności. Te wymogi to:

Żywność sprzedawana okazjonalnie musi być odpowiednio przechowywana, chroniona przed zanieczyszczeniem i negatywnym wpływem warunków atmosferycznych. Ponadto sprzedaż żywności może być prowadzona tylko w miejscach przewidzianych prawem – czytamy na stronie gov.pl. 

Czytaj także: Czy Rodado zostanie do końca kariery w Wiśle? Coraz więcej na to wskazuje

Źródło: Gazeta Krakowska, TVN 24

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas na Facebooku!

Quick Link

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *