Pierwsze uczelniane miodobranie. 120 tys. pszczół wyprodukowało pierwszy miód 

KS
KS

W otoczeniu zabytkowych ceglastych budynków, tuż przy barwnej łące kwietnej, na terenie kampusu Politechniki Krakowskiej funkcjonuje pasieka. Początek lata przyniósł pierwsze uczelniane miodobranie. Uczelniane pszczoły wyprodukowały swój pierwszy miód. 

----- Partner Działu Kraków -----

Na terenie kampusu Politechniki Krakowskiej przy ul. Warszawskiej w trzech ulach zamieszkało ok. 120 tys. pszczół. Pszczoły z politechnicznej pasieki oczywiście spełniają tę istotną funkcję i produkują miód, ale nie tylko. Jak przystało na uczelnię, pasieka na PK to projekt posiadający również aspekt naukowy. Powstający w niej miód jest m.in. wykorzystywany do przeprowadzania badań związanych z oznaczaniem zawartości dioksyn. 

Teren PK jest dobrym miejscem dla pszczół

Teren Politechniki Krakowskiej jest zdaniem ekspertów dobrym miejscem do życia dla pszczół. Owady mogą pozyskiwać nektar z miododajnych drzew czy kwiatów znajdujących się nie tylko na terenie zielonego kampusu Politechniki Krakowskiej, ale i w Parku Kleparskim, Parku Jalu Kurka, Plantach lub położonych w okolicy przyklasztornych ogrodach.

Ule na terenie uczelni

Ule, które pojawiły się na Politechnice Krakowskiej wykonano z drewna, a nie z tworzywa sztucznego. Zapewniają więc lepszą wymianę powietrza i wentylację. W takich warunkach na PK zamieszkały pszczoły gatunku Krainka, który cechuje łagodność i zdolność do szybkiej adaptacji środowiskowej. Doskonale nadają się więc do życia w środowisku miejskim. Jak wyjaśnia Mateusz Hyży z Miasta Pszczół:  w jednym ulu w okresie lata, a więc największej intensywności pszczelej „mieszka” od 30 do 50-60 tys. pszczół. Wielkość rodzin zależy od kondycji rodziny i warunków pogodowych w danym sezonie. W trzech ulach na PK jest ok. 120 tys. pszczół. 

Uważaj na pszczoły!

Obok pasieki, która stanęła w środku łąki kwietnej w pobliżu budynku Wydziału Inżynierii Środowiska i Energetyki. Pojawiły się tabliczki ostrzegawcze informujące o konieczności zachowania ostrożności, by nie narazić się na przypadkowe użądlenie. Przy czym trzeba podkreślić, że pszczoły po użądleniu giną, więc atakują tylko w ostateczności. Robią to głównie w odruchu obronnym. Dlatego nie należy zbliżać się do ula, potrząsać nim czy zaglądać do środka, a także agresywnie odganiać latających owadów. Pszczoły w naszym środowisku obecne są również wówczas, gdy najbliższa pasieka znajduje się kilka kilometrów dalej, bo w poszukiwaniu nektaru przemierzają spore odległości. W związku z tym na ewentualne użądlenia należy być przygotowanym i znać sposoby działania adekwatne do reakcji naszego organizmu. Osoby, które zostały ukąszone przez pszczoły na terenie PK mogą także skorzystać z fachowej pomocy w przychodni znajdującej się w jednym z uczelnianych budynków (szczegółowe informacje znajdują się na zamieszczonych w pobliżu uli tabliczkach). 

Miód z pierwszego zbioru z politechnicznej pasieki przeszedł już badania w akredytowanym Laboratorium Analiz Śladowych. Dodatkowo planowane są kolejne badania próbek miodu, tak, by monitorować produkt w dłuższej perspektywie czasowej, a na tej podstawie formułować hipotezy do dalszych naukowych analiz. Miód jest w pełni bezpieczny do spożycia. Premierowe porcje miodu trafiły już do specjalnie przygotowanych i oznaczonych przez Politechnikę słoiczków, które powędrowały do pierwszych odbiorców – pracowników i przyjaciół uczelni.

fot. /Politechnika Krakowska/

Źródło: Politechnika Krakowska

Quick Link

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *