Pierwsze uczelniane miodobranie. 120 tys. pszczół wyprodukowało pierwszy miód 

KS
KS
Politechnika Krakowska

--- Reklama ---

W otoczeniu zabytkowych ceglastych budynków, tuż przy barwnej łące kwietnej, na terenie kampusu Politechniki Krakowskiej funkcjonuje pasieka. Początek lata przyniósł pierwsze uczelniane miodobranie. Uczelniane pszczoły wyprodukowały swój pierwszy miód. 

Na terenie kampusu Politechniki Krakowskiej przy ul. Warszawskiej w trzech ulach zamieszkało ok. 120 tys. pszczół. Pszczoły z politechnicznej pasieki oczywiście spełniają tę istotną funkcję i produkują miód, ale nie tylko. Jak przystało na uczelnię, pasieka na PK to projekt posiadający również aspekt naukowy. Powstający w niej miód jest m.in. wykorzystywany do przeprowadzania badań związanych z oznaczaniem zawartości dioksyn. 

Teren PK jest dobrym miejscem dla pszczół

Teren Politechniki Krakowskiej jest zdaniem ekspertów dobrym miejscem do życia dla pszczół. Owady mogą pozyskiwać nektar z miododajnych drzew czy kwiatów znajdujących się nie tylko na terenie zielonego kampusu Politechniki Krakowskiej, ale i w Parku Kleparskim, Parku Jalu Kurka, Plantach lub położonych w okolicy przyklasztornych ogrodach.

Ule na terenie uczelni

Ule, które pojawiły się na Politechnice Krakowskiej wykonano z drewna, a nie z tworzywa sztucznego. Zapewniają więc lepszą wymianę powietrza i wentylację. W takich warunkach na PK zamieszkały pszczoły gatunku Krainka, który cechuje łagodność i zdolność do szybkiej adaptacji środowiskowej. Doskonale nadają się więc do życia w środowisku miejskim. Jak wyjaśnia Mateusz Hyży z Miasta Pszczół:  w jednym ulu w okresie lata, a więc największej intensywności pszczelej „mieszka” od 30 do 50-60 tys. pszczół. Wielkość rodzin zależy od kondycji rodziny i warunków pogodowych w danym sezonie. W trzech ulach na PK jest ok. 120 tys. pszczół. 

Uważaj na pszczoły!

Obok pasieki, która stanęła w środku łąki kwietnej w pobliżu budynku Wydziału Inżynierii Środowiska i Energetyki. Pojawiły się tabliczki ostrzegawcze informujące o konieczności zachowania ostrożności, by nie narazić się na przypadkowe użądlenie. Przy czym trzeba podkreślić, że pszczoły po użądleniu giną, więc atakują tylko w ostateczności. Robią to głównie w odruchu obronnym. Dlatego nie należy zbliżać się do ula, potrząsać nim czy zaglądać do środka, a także agresywnie odganiać latających owadów. Pszczoły w naszym środowisku obecne są również wówczas, gdy najbliższa pasieka znajduje się kilka kilometrów dalej, bo w poszukiwaniu nektaru przemierzają spore odległości. W związku z tym na ewentualne użądlenia należy być przygotowanym i znać sposoby działania adekwatne do reakcji naszego organizmu. Osoby, które zostały ukąszone przez pszczoły na terenie PK mogą także skorzystać z fachowej pomocy w przychodni znajdującej się w jednym z uczelnianych budynków (szczegółowe informacje znajdują się na zamieszczonych w pobliżu uli tabliczkach). 

Miód z pierwszego zbioru z politechnicznej pasieki przeszedł już badania w akredytowanym Laboratorium Analiz Śladowych. Dodatkowo planowane są kolejne badania próbek miodu, tak, by monitorować produkt w dłuższej perspektywie czasowej, a na tej podstawie formułować hipotezy do dalszych naukowych analiz. Miód jest w pełni bezpieczny do spożycia. Premierowe porcje miodu trafiły już do specjalnie przygotowanych i oznaczonych przez Politechnikę słoiczków, które powędrowały do pierwszych odbiorców – pracowników i przyjaciół uczelni.

fot. /Politechnika Krakowska/

Źródło: Politechnika Krakowska

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *