Aleksander Miszalski podpisał „Pakt Mediolański”. O co chodzi? 

KS
KS
Aleksander Miszalski

Prezydent Krakowa podpisał pakt na rzecz miejskiej polityki żywnościowej, zwany „Paktem Mediolańskim”. Głównymi celami paktu jest zdobywanie wiedzy i wymiana doświadczeń między miastami w zakresie zarządzania żywnością, jej produkcji, zakresu dostaw i dystrybucji. Co to oznacza dla Krakowa?

Kraków dołączył do grona 240 metropolii z 74 krajów, które dostrzegają znaczenie stworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych. Natomiast przystąpienie do paktu umożliwi w przyszłości m.in. opracowanie krakowskiej polityki żywnościowej poprzez stworzenie zasad zielonych zamówień i dostaw realizowanych przez miejskie instytucje. W kolejnym kroku będzie możliwe utworzenie farmy miejskiej, z której zasobów będą mogli korzystać krakowianie. 

– Chcemy rozwijać politykę miasta w tym zakresie. Wiem, jakie to ważne dla mieszkanek i mieszkańców, także w świetle zmian klimatycznych i dbałości o środowisko. Krakowianie na co dzień pokazują swoje zaangażowanie, m.in. poprzez udział w projekcie „Jadalny Kraków”, współtworzenie ogrodów społecznych. Natomiast najmłodsi dzięki uprawianiu przyszkolnych warzywniaków w ramach „Ogrodu z klasą”. Teraz nadszedł czas na dalsze kroki, takie, jak wspieranie lokalnych rolników, modernizację targowisk miejskich. Dodatkowo zapobieganie zjawisku marnotrawstwa żywności, a co za tym idzie: promowanie zdrowego stylu życia i dostępu do zdrowej żywności – zaznacza prezydent Aleksander Miszalski. 

– Podpisując pakt zaczynamy czerpać z wiedzy i doświadczeń metropolii takich, jak Londyn, Nowy Jork, Buenos Aires czy Tokio. Zaznaczam, że strategicznie to nie tylko deklaracja. Przede wszystkim jest to zobowiązanie, które jako miasto podejmujemy w zakresie działań klimatycznych na rzecz przyszłych pokoleń – mówi zastępca prezydenta Stanisław Mazur. 

Kraków prowadzi już działania wspierające niektóre z obszarów określonych w pakcie. Wspierając od lat ogrodnictwo miejskie, edukując mieszkańców w tematyce zdrowej diety, a także niemarnowania żywności czy lokalności spożywanych produktów. 

Rozwijanie zielonych działań miasta 

Jest jeszcze wiele wyzwań, takich, jak wspieranie lokalnych rolników poprzez rozwój lub modernizację targowisk miejskich i wprowadzanie zielonych zamówień publicznych. Dodatkowo wykorzystanie i utrzymanie terenów rolnych w Krakowie jako naturalnego buforu bezpieczeństwa żywnościowego na wypadek sytuacji zagrożenia. 

Zmieniająca się rzeczywistość, w tym prognozy dotyczące 2030 roku, które wskazują, że 70 proc. ludności na świecie będzie zamieszkiwała miasta. Postępujące zmiany klimatu, sprawiają, że coraz więcej miast zaczyna traktować ten temat bardzo poważnie. Efektem jest opracowywana przez nie polityka żywnościowa. 

fot. /Kraków.pl/

Źródło: Kraków.pl

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *