Ta inicjatywa na stałe wpisała się w przedświąteczny klimat Krakowa. Do końca nie było wiadomo czy się odbędzie. Teraz już wiemy, że każdy będzie mógł za darmo spróbować pysznego smażonego karpia.
Tegoroczna edycja do końca stała pod znakiem zapytania. Urząd Miasta przez długi czas nie informował, czy akcja się odbędzie. Jest to zadziwiające, ponieważ cieszy się ona ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców.
Ryby, którymi raczyć się będą krakowianie pochodzą z ekologicznych stawów w Dolinie Będkowskiej. Fundatorami poczęstunku są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie – właściciele Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, którzy przez ostatnie cztery lata ufundowali ponad 40 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku. W tym roku krakowianie będą mogli skosztować smażonego karpia, a także wegetariańską kapustę z grochem.
Lokalizacja poczęstunków
W tym roku, tak, jak w latach poprzednich, poczęstunki rozpoczną się o godzinie 16.00, a odbywać się będą w sześciu lokalizacjach:
- 4 grudnia, środa – Rynek Podgórski
- 6 grudnia, piątek – rondo Mogilskie
- 9 grudnia, poniedziałek – parking przy pętli na Kurdwanowie
- 11 grudnia, środa – plac Inwalidów
- 13 grudnia, piątek – Mały Rynek
Duże zainteresowanie mieszkańców
O dużym zainteresowaniu akcji świadczył fakt, że jeszcze na długo przed oficjalnym rozpoczęciem ustawiały się kolejki mieszkańców. W każdym miejscu rozdawane było około 1,5 tys. porcji. Warto podkreślić, że największą grupę stanowiły osoby starsze, a także znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, dla których była to możliwość skosztowania najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.
Źródło: Kraków.pl