Makłowicz ostrzega przed grillowaniem. Nie popełniajcie tego błędu. „Niedobre i szkodliwe”

MN
MN
Robert Makłowicz (fot. Youtube)
Robert Makłowicz (fot. Youtube)

Komu jak komu, ale Robertowi Makłowiczowi w kwestii gotowania można zaufać. Uznany krytyk kulinarny związany z Krakowem udzielił jednej rady przed sezonem grillowym.

Robert Makłowicz podczas jednego z niedawnych programów ″Podróże kulinarne″ zajął się tematem grillowania. Udzielił jednej rady, której warto się trzymać.

Makłowicz zabrał głos na temat gotowych marynat do mięs.

Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe – powiedział.

Warto wziąć to pod uwagę przed grillowaniem mięsa. Lepiej samemu przygotować prostą marynatę niż zawierzać kwestię smaku i zdrowia gotowym produktom ze sklepu.

W tym samym programie Makłowicz powiedział, jak… należy rozpalać grilla. Po pierwsze podkreślił, że najlepszym paliwem, jest węgiel drzewny, bo najlepiej wyciąga smak potraw.

A jak rozniecać ogień? – Węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu. Odpowiednie rozpalenie węgla ma fundamentalne znaczenie dla końcowego wyniku grillowania – zaznaczył Makłowicz.

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *