Komu jak komu, ale Robertowi Makłowiczowi w kwestii gotowania można zaufać. Uznany krytyk kulinarny związany z Krakowem udzielił jednej rady przed sezonem grillowym.
Robert Makłowicz podczas jednego z niedawnych programów ″Podróże kulinarne″ zajął się tematem grillowania. Udzielił jednej rady, której warto się trzymać.
Makłowicz zabrał głos na temat gotowych marynat do mięs.
– Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe – powiedział.
Warto wziąć to pod uwagę przed grillowaniem mięsa. Lepiej samemu przygotować prostą marynatę niż zawierzać kwestię smaku i zdrowia gotowym produktom ze sklepu.
W tym samym programie Makłowicz powiedział, jak… należy rozpalać grilla. Po pierwsze podkreślił, że najlepszym paliwem, jest węgiel drzewny, bo najlepiej wyciąga smak potraw.
A jak rozniecać ogień? – Węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu. Odpowiednie rozpalenie węgla ma fundamentalne znaczenie dla końcowego wyniku grillowania – zaznaczył Makłowicz.