Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

FK
FK

Gdzie kupić prawdziwego oscypka? Jak rozpoznać oryginał od podróbki?

Na góralskich straganach roi się od serów udających oscypki. Oryginał musi powstać z mleka owczego, jedynie z niewielką domieszką krowiego. Produkowany jest od maja do września w bacówkach na Podhalu. Posiada certyfikat i specjalne oznaczenie.

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Podróbki często mają łagodniejszy smak, są zbyt miękkie lub gumowate. Prawdziwy oscypek jest twardy, lekko słony, ma charakterystyczny wędzony aromat. Jego kształt to wrzeciono o długości 17–23 cm. Podrabiane wersje bywają mniejsze i bardziej okrągłe.

Najlepiej kupować bezpośrednio od baców na halach lub na certyfikowanych stoiskach w Zakopanem. W marketach i przy drogach często sprzedaje się sery krowie udające góralski specjał. Przed zakupem warto zapytać o certyfikat i skład.

Quick Link

Podaj dalej
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O Nas

Jesteśmy najszybciej rozwijającym się portalem na temat Krakowa i Małopolski

Redakcja

Zobaczysz coś ciekawego, chcesz żebyśmy o tym napisali? Daj nam znać:

redakcja@kr24.pl

Chcesz zamieścić reklamę na naszym portalu? Napisz:

reklama@kr24.pl

Wydawcą portalu jest
Fundacja KR24.pl

Wpisana do rejestru Stowarzyszeń, Innych Organizacji Społecznych i Zawodowych, Fundacji Oraz Samodzielnych Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej oraz Rejestru Przedsiębiorców pod numerem KRS: 0001110778