Krakowskie jagodzianki znowu robią prawdziwą furorę. Sprawdziliśmy gdzie zjeść najlepsze.
Lato w pełni, z nieba leje się żar, rosną owoce sezonowe. To idealna pora na jagodzianki. Słodkie bułki robią prawdziwą furorę. Czasu jest niewiele, bo niedługo nie będzie już świeżych jagód. Sprawdziliśmy, gdzie w Krakowie zjeść najlepsze jagodzianki i ile trzeba zapłacić za taką przyjemność.
Krusz – ul. Paderewskiego 4
W Kruszu przygotowano dwie wersje. Za 23 złote dostaniemy jagodziankę z kruszonką, albo otwartą z kleksem kwaśnej śmietany. Mimo ceny, przez smakoszy są uważane za jedne z najlepszych w mieście.
Breaking Bread – ul. Marka Stachowskiego 4 (Pianissimo)
W rzemieślniczej piekarni poszli o krok dalej. Oprócz jagodzianek z kwaśną śmietaną proponują również wersje z twarożkiem, truskawkami i wanilią.
Bun Bakery – ul. Dolnych Młynów 3
Piekarnia chwali się tym, że słodkości wypieka na bieżąco aż do godziny 20 każdego dnia. Oprócz wersji klasycznej i jagodzianki z robiącym furorę twarożkiem, Bun Bakery proponuje również bułeczki z dodatkiem serka mascarpone.
Nonna Maria – ul.Pilotów 73
W piekarni Nonna Maria jagodzianki kosztują 10 złotych. To najtańsza propozycja z naszego zestawienia. W Nonnie Marii są tak zakręceni na punkcie pysznych bułeczek, że 2 lipca świętowali Dzień Jagodzianki.
Zaczyn – ul Kościuszki 27
To dzięki temu miejscu, jak twierdzi Kati Płachecka, blogerka, Kraków oszalał na punkcie jagodzianek. To jedyne miejsce w naszym zestawieniu, w którym zjecie wegańską wersję ukochanego przez krakowian wypieku.